A+ A A-

Wijn en Wachten .......

Vroeger werden druiven 'met geweld' geperst. De tannines uit pitjes, steeltjes en schillen kwamen zodoende in de jonge wijn terecht en hadden geruime tijd nodig om zachter en aangenaam te gaan smaken. Tegenwoordig worden de druiven met andere technieken 'zachter' geperst en worden voordien de steeltjes mechanisch verwijderd. Daardoor is langdurig rijpen om de smaken te verzachten nauwelijks nodig.

Het overgrote deel van de wijnen die u koopt is dus direct op dronk!

Een beperkt aantal wijnen; 'ouderwets gemaakt' of zeer hoog van kwaliteit met veel complexe smaaknuances, heeft een langere lagering nodig om optimaal op smaak te komen.
Tenslotte veranderen smaken. Tegenwoordig houden veel wijnliefhebbers van fruitig en jong en minder van complex en rijp.

Bewaren

Wijn bewaren is iets anders dan 'bewaar-wijnen'. De meeste wijn die aangeboden wordt is direct drinkbaar en gaat nog een aantal jaren mee. Echte bewaarwijnen moeten zich ontwikkelen en hebben een aantal jaren nodig om hun optimale smaak te krijgen. Een goede bewaarplaats is voor alle wijnen
belangrijk. Zowel uw 'normale' voorraad wijn als de echte bewaarwijnen hebben er veel baat bij dat ze goed bewaard worden.

Waar gaat het om?

  • 'Luchtjes': Wijn bewaren naast de aardappelen of de wasmiddelen bezorgt uw wijnen de luchtjes van die producten. U krijgt dan 'afwaswijn' of 'aardappelwijn'. Dat kan niet de bedoeling zijn.
  • Te warm: betekent dat de wijnen (een natuurproduct) zich te snel ontwikkelen. De 'normale' wijnen raken sneller over hun top en de echte bewaarwijnen rijpen onevenwichtig en raken hun kwaliteit kwijt.
  • Te koud: betekent eveneens dat wijnen zich onevenwichtig ontwikkelen.
  • Juiste vochtigheidsgraad: Bij te hoge vochtigheid gaan de etiketten stuk; te lage vochtigheid betekent dat de kurken uitdrogen en de wijn, door te veel zuurstof, gaat oxideren.
  • Rust: Trillingen (o.a. vervoer) zijn slecht voor de (chemische) stabiliteit van de wijn. Langdurige blootstelling aan trillingen maakt dat wijn niet 'harmonieus' kan 'opgroeien'. 

De consequenties

Het is geweldig om zelf wat bewaarwijnen te laten ouderen en dan de ontwikkeling van uw wijn te kunnen volgen. Elk jaar een flesje uit de doos en dan vergelijken met uw aantekeningen van het vorige jaar!

Het is ook prettig om een voorraad wijn te hebben die je in de gelegenheid stelt om bij allerlei maaltijden de juiste begeleider te kiezen. Het getuigt ook van gastvrouw/heer-schap om voor iedere gast een passende wijn te kunnen serveren. Als thuis niet de juiste condities bestaan om wijn goed te bewaren, beperk u dan tot een voorraad voor maximaal een half jaar! Houdt de opslagtijd van uw wijnen goed bij in een 'kelderboek' en vul regelmatig (bijvoorbeeld eens per twee of drie maanden) uw voorraad aan.

Onze rol

Het is voor ons een prettige uitdaging om u te helpen bij het beheren van uw voorraad. Van de meeste klanten kennen we de smaak. Dat blijft het uitgangspunt van onze adviezen. Daarnaast kunnen we u adviseren bij uw wijnkeuze voor specifieke gelegenheden; speciale menu's en speciale gasten.
Ook kunnen we rekening houden met uw opslagmogelijkheden.

Tenslotte kan het zijn dat u eens een doosje meeneemt waarvan u na de eerste fles zegt dat het toch niet voor de volle 100% uw smaak is. Wij hopen dat u dan niet lang wacht, maar de resterende wijn terugbrengt! Het is voor ons een erezaak dat u echt tevreden bent!

De bewaaroplossing

elektronische regelingWilt u graag een ruimere voorraad aanhouden dan kunt u natuurlijk een kelder laten maken. Ook kunt u een kamer(tje) laten isoleren en met een luchtbehandeling de juiste condities scheppen. Dat zijn echter kostbare mogelijkheden; van die investering kun je vele jaren uitstekende wijn drinken! Een tussenoptie is een wijnbewaarkast welke voldoet aan alle condities voor een zorgvuldige opslag. Een kast met de omvang van een normale koelkast! Wij onderzochten de markt en kwamen voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding uit bij het gerenommeerde merk Liebherr. Een aantal goede gesprekken resulteerde in de mogelijkheid dat we u tegen scherpe prijzen Liebherr wijnbewaar- en wijnklimaatkasten kunnen leveren! Daar zijn we trots op!

Lees op deze website ook de informatie over: Het serveren van wijnen

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Velden met zijn vereist
contact_email_copy[]

Adres Bezoek ons of neem contact op

Matrix-Inspiratie in Wijn
Theo en Marijke Dohmen
Tankmaot 16
7152 KK Eibergen (NL)
M 0031 6 558 36 189
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 08071898
BTW NL001299792B48